Patronatele spun ca o crestere a salariului minim in 2010 ar duce la falimente si disponibilizari in mediul privat, in timp ce sindicatele acuza statul de tratament incorect pentru salariatii din mediul privat si ameninta cu miscari sociale.
Ministrul finantelor Sebastian Vladescu a exclus pentru moment orice discutie despre modificarea salariului minim brut la nivel national. "Nu discutam despre majorarea salariului minim, pentru ca legea bugetului pe 2010 este construita pe un salariu minim de 600 de lei", a spus ministrul, ieri, dupa ce a fost audiat in comisiile de buget-finante pe tema legii bugetului.
In prezent, exista doua salarii minime, unul in sectorul privat, de 600 de lei si unul in sectorul public, de 705 lei, care a fost majorat odata cu aplicarea legii salarizarii unice in sistemul bugetar.
"Cel mai realist nivel la care ar putea creste salariul minim pe economie este de 650 de lei. Salariile din mediul public sunt mult mai mari decat cele din mediul privat. Abia la sfarsitul anului trecut, cand s-au facut reduceri salariale lunare de 15,5 % pe luna la stat (concediile fara plata - n.r.), salariile medii din mediul public s-au apropiat de cele din mediul privat", sustine Cezar Coraci, presedintele confederatiei patronale UGIR 1903.
El a mai precizat ca o crestere a salariului minim la 705 lei ar duce la o crestere a fondului de salarii de 15-18%, iar acest lucru va avea ca efect inchideri de firme sau disponibilizari.
Adrian Izvoranu, directorul general al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), spune ca problema majorarii salariului minim dureaza de ani de zile si ca, atunci cand s-a ajuns la un acord, unii lideri de patronate au dat inapoi.
"Eu pot sa justific cu calcule ca nimeni nu va da faliment daca vom majora salariul minim pe economie cu 23% pe an, ceea ce inseamna ca anul acesta sa ajunga la v