Vă mai amintiţi de Cristopher Van Goethem? Este puşcaşul marin american care în urmă cu mai mult de cinci ani l-a ucis pe artistul Teo Peter. Povestea ne-a supărat pe noi, românii, mai ales că ucigaşul lui Teo a şters-o americăneşte din România folosind nişte pârghii diplomatice. Autorităţile române nu s-au împotrivit. Nici măcar nu au mimat asta de ochii lumii. Mai mult, la vremea respectivă, toata ţara s-a "inflamat" că autorul accidentului a fost achitat de justiţia militară americană şi s-a ales cu o mustrare ca şi când ar fi fost prins la fumat în loc nepermis...
Au fost proteste în faţa Ambasadei americane, au fost proteste în timpul unui summit care a avut loc la Bucureşti. S-a implicat chiar şi preşedintele Traian Băsescu. Astfel, în vara anului 2006, la întrevederea dintre Traian Băsescu şi Donald Rumsfeld a fost atins şi acest subiect. Concret, preşedintele României i-a cerut şefului Pentagonului soluţionarea corectă a situaţiei.
Traian Băsescu a precizat atunci că, pe lângă partea civilă în dosarul Teo Peter, proces pe care şi Guvernul României îl susţine, i-a solicitat şefului de la Pentagon, Donald Rumsfeld, să aibă în vedere "o soluţionare corectă" a acestei probleme, pe latura civilă. "Partea civilă este un proces pe care Guvernul României îl susţine, dar zona de despăgubiri este în momentul de faţă responsabilitatea Pentagonului şi noi avem convingerea că acest lucru trebuie privit cu atenţie la vârful liderilor politici ai Pentagonului şi nu lăsat la un nivel scăzut de decizie", a mai declarat la vremea respectivă Traian Băsescu.
Concluzionând, toţi românii au fost stupefiaţi. Şi pe bună dreptate. Bine, toţi nervii au fost irosiţi degeaba. A rămas cum au stabilit americanii.
2009. Însărcinatul cu afaceri al României la Singapore, diplomatul Silviu Ionescu, este acuzat că ar fi provocat un accident mortal. Mai mult, nişte mar