Anul 2010 începe în America, în Europa şi în alte colţuri ale lumii cu tot mai multe măsuri de securitate împotriva unor eventuale atentate teroriste, în timp ce la New York nu se găsesc bani pentru desfăşurarea procesului autorilor de la 11 septembrie 2001.
La New York, oraşul cel mai greu încercat la 11 septembrie 2001, urmează să se deschidă procesul presupuşilor autori ai atentatelor teroriste. Dar, pentru ca acest proces să se desfăşoare în bune condiţii, autorităţile metropolitane au nevoie de 216 milioane de dolari în primul an şi de 206 milioane de dolari în anii următori. Primarul New Yorkului, Michael Bloomberg, a solicitat, din cauza crizei financiare prin care trece metropola, suport financiar din partea Washingtonului. Într-o scrisoare adresată directorului Biroului Federal pentru Buget din Capitala SUA, Peter Orszag, Bloomberg a explicat necesitatea măsurilor de securitate pentru acţiunea în justiţie împotriva principalilor pioni ai atacurilor teroriste din 2001: Khaled S. Mohammed, organizatorul autoproclamat al atentatelor, Ramzi ben al-Shaiba, Ali Abd al-Aziz Ali, Wallid ben Attash şi Mustapha al-Hawsawi. Cei cinci se află în prezent la închisoarea de la baza Guantanamo din Cuba şi ar putea fi judecaţi la câteva sute de metri de locul în care, în urmă cu mai bine de opt ani, se aflau Turnurile Gemene.
Din Europa în golf
Anul a început în forţă pe continentul european, mai multe ţări anunţând o serie de măsuri de securitate pentru a contracara eventuale atentate teroriste. Marea Britanie şi Franţa au anunţat că vor introduce scanere corporale în aeroporturi, iar în Italia, carabinierii şi câinii lor ţin sub supraveghere bagajele turiştilor. Echipamentele de scanare corporală, considerate controversate de o parte a opiniei publice, sunt portaluri care permit detectarea obiectelor interzise disimulate sub haine fără a se