Un roman exceptional - aceasta poate fi principala caracterizare a cartii scrise de Nancy Houston, "Linii de falie", tradusa de Laura-Georgiana Fratu la Editura Leda. Un roman distins in 2006 cu Premiul Femina si nominalizat la premiile Goncourt si Orange. Un bestseller tradus in 27 de tari.
Pe scurt, e surprinsa viata a patru generatii, mergand de la zi mereu inapoi, pana se descopera secretul despre care nimeni nu stie sau nu vrea sa vorbeasca. Intre 1940 si 1945, peste doua sute de mii de copii au fost furati din teritoriile ocupate de armatele germane, in cadrul unui program conceput la nivel inalt, pentru a compensa pierderile suferite de germani in razboi. Toti acesti copii primeau o educatie ariana si erau adoptati de familii germane. Dupa razboi mai multe organizatii au incercat sa-i localizeze si sa-i repatrieze, dar mai putin de un sfert dintre copiii furati au fost intorsi la familiile lor.
Cartea scriitoarei canadiene relateaza un asemnea caz. Dar toate desfasurarile de evenimente sunt vazute prin ochii cate unui copil din fiecare generatie: Sol (Solomon) in 2004, Randall - in 1982, Sadie - in 1962, Kristina - in 1944-45. Niciunul dintre ei nu este mai mic de sase ani, nici mai mare de sapte. Toti au o minte stralucitoare, inregistreaza cum rar se intampla realitatea inconjuratoare, sunt un amestec de naivitate si prospetime caracteristic copiilor, dar sunt si capabili sa inteleaga lucruri care le depasesc varsta. Toti povestec chiar in clipa in care li se intampla ce li se intampla. Toti tind sa fie fericiti in familiile lor, dar in toate cazurile parintii abia reusesc sa acopere traumele dintre ei, dezbinarile, faliile. Actiunea ii poarta din California la New York, Haifa, Toronto si Munchen. Personajele, principale ori secundare, sunt extrem de vii, descrise de cele mai multe ori printr-o singura trasatura de condei. Lumea inconjur