Meşteşugarii speră să-şi revitalizeze afacerile după ce au intrat într-o asociaţie europeană a producătorilor de ceramică. În ţară vânzările meşterilor olari vâlceni au scăzut cu 20% în 2009. Ei dau vina pe cei care le fac concurenţă cu obiecte de lut contrafăcute.
Meşterii care lucrează ceramică tradiţională din Horezu, Lungeşti şi Vlădeşti pot să expună, dar şi să vândă vasele din lut în cadrul Asociaţiilor Oraşelor Centre de Ceramică din Italia, Franţa şi Spania.
„Oraşul Horezu a intrat de curând în Asociaţia Europeană a Oraşelor Centre de Ceramică, în urma semnării «Declaraţiei de la Talavera», din Spania. Aici s-au pus bazele unui protocol de cooperare semnat de reprezentanţi ai României, Italiei, Franţei şi Spaniei. S-a hotărât crearea unei structuri de reprezentare la nivel european a ceramicii din oraşele centre existente", a declarat Constantin Niţu, primarul oraşului Horezu şi preşedintele Asociaţiei Române a Localităţilor Centre de Ceramică.
Criza şi kitschurile au scăzut vânzările
Vânzările meşterilor populari din zona Horezu au scăzut cu aproximativ 20% în 2009 în comparaţie cu anii trecuţi. „Au scăzut şi din cauza crizei financiare, dar şi a unor magazine care s-au deschis la intrarea în oraş şi vând doar ceramică contrafăcută. Ceramica adevărată se face doar în satul Olari din Horezu unde sunt adevăraţii meşteri populari", a declarat Constantin Popa, preşedintele Asociaţiei Ceramiştilor din Horezu, localitate unde lucrează încă 60 de meşteri.
Meşterii se bucură că oraşul lor a intrat într-o asociaţie europeană, în cadrul căreia îşi pot valorifica marfa.
„De mică învârtesc roata olarului. Am făcut mii de farfurii, vaze, platouri şi ulcele de-a lungul timpului, pe care le-am expus la târguri în ţară. Acum, că s-a asociat oraşul cu alte ţări din Uniunea Europeană, o să devenim şi noi mai cunoscuţi. Vasele n