Taxa pe produsele fast food si pe cele cu continut mare de zahar sau aditivi merita privita din doua perspective, cea medicala si cea financiara.
Din punct de vedere medical, aceasta taxa se justifica. Ea vizeaza produsele cu potential periculos pentru sanatate pentru ca au continut crescut de sare, grasimi, zahar si aditivi alimentari. Este vorba despre mancare fast-food, produse de cofetarie-patiserie, snacksuri si chipsuri, si bauturile racoritoare cu exceptia apei plate si minerale sau a sucurilor naturale proaspete din legume si fructe.
Aceste produse provoaca tot felul de ravagii: obezitate, colesterol mare, diabet si alte boli de nutritie, boli cardio-vasculare, boli digestive si cancer. Adica sunt la fel de nocive ca tigarile sau alcoolul si consumul lor trebuie ca urmare descurajat in aceeasi masura.
Romania are toate motivele sa ia astfel de masuri. Suntem pe primele locuri in clasamentele internationale privind decesele provocate de cancer, inclusiv cel de colon, si infract, avem cei mai multi copii obezi si diabetici din Europa, un sfert din populatie sufera de obezitate. Statisticile privind consumul diferitelor tipuri de alimente arata ca mancam mult si prost.
In plus, oamenii care consuma masiv astfel de alimente, fiind mult mai expusi bolilor, au cu mult mai des nevoie de asistenta medicala si tratamente, astfel incat comsuma, in cele din urma, si bani mai multi din bugetul asigurarilor de sanatate. Prin urmare, e normal sa si contribuie mai mult. Doar si soferul care se dovedeste o pacoste pentru asigurator plateste prime mai mari de asigurare.
"Fast-food e mancarea ieftina a saracilor, tot de la ei sa luam?", este reprosul cel mai frecvent adus intentiei de a introduce aceasta taxa. Si saracii trebuie incurajati si invatati sa manance astfel incat sa nu se imbolnaveasca si sa nu-si imbolnav