Conform Ordonanţei de Urgenţă 114/2009, 500 de profesori argeşeni îşi vor pierde posturile. Ordonanţa îi îngrijorează cel mai mult pe profesorii fără catedră. Liderii sindicatelor din învăţământul argeşean spun că urmează greva dacă nu se renunţă la tăierea posturilor.
I
Din cele 10.089 de posturi existe în învăţământul argeşean, conform Ordonanţei 114/2009, ar trebui să dispară 505 posturi. „Deocamdată nu avem nicio cifră clară cu privire la câţi oameni vor pleca şi care sunt criteriile după care vor fi aleşi cei care îşi vor pierde posturile“, a declarat Gabriel Bratu, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Argeş.
Tocmai acest fapt îi sperie pe angajaţii învăţământului argeşean. „Am auzit că vor pleca sute de oameni şi că vizaţi sunt pensionarii şi suplinitorii. Eu sunt titular de trei ani, dar tot nu stau liniştită, pentru că nu ştiu exact după ce criterii vor pleca anumiţi oameni“, spune Viviana Capel, profesor de istorie.
Cele mai vizate categorii, potrivit preşedintelui Traian Băsescu, sunt suplinitorii şi pensionarii care încă mai predau. Declaraţia acestuia a băgat frica în suplinitori. „Trăiesc cu teama că voi fi printre cei daţi afară, pentru că am auzit zvonuri că acest lucru s-ar putea întâmpla chiar de la 1 februarie“, spune Camelia Achim, profesor de limba şi literatura română. În Argş sunt 45 de pensionari şi 2.000 de suplinitori.
Sindicaliştii ameninţă cu greva
Reducerea de posturi va avea loc la toate cele 680 de unităţi de învăţământ argeşene. „În medie, se poate spune că, de la fiecare unitate şcolară finanţată de consiliile locale vor plecare doi oameni, iar de la cele finanţate de Consiliul Judeţean, câte o singură persoană“, spune liderul Sindicatului Independent al Profesorilor din Argeş SIPA Muntenia, Adrian Voica.
Directorii şi profesorii de gradul I vor avea, prin o