Incetinirea cresterii restantelor si relaxarea politicii monetare a BNR ar putea aduce in lunile urmatoare ieftinirea mai rapida a creditelor pentru populatie.
Marjele de dobanda ale bancilor pe segmentul de retail (diferenta dintre dobanzile percepute la credite si cele platite la depozite) s-au stabilizat la sfarsitul anului trecut in jurul a 7,5% la lei si 2,7% la euro in conditiile in care si ritmul de crestere al neperformantelor s-a aplatizat treptat, generand mai putina presiune asupra costurilor de risc, arata datele BNR.
Comparativ cu sfarsitul lui 2008, marjele la lei sunt insa triple, in timp ce la euro nivelul este constant.
Diferenta dintre dobanzile la credite si cele la depozite, respectiv venitul net din dobanzi, trebuie sa acopere in principal costul riscului, exprimat prin provizioane, care a explodat anul trecut.
"Exista lichiditate pe piata, dar observ o reticenta a bancilor in a relua creditarea. Estimez ca impactul reducerii dobanzii de referinta asupra dobanzilor la credite nu se va resimti imediat, ci intr-un interval de doua-trei luni", a declarat Daniel Boaje, directorul general al Cetelem, cea mai mare companie de credite de consum la nivel local.
Marjele la lei raman de trei ori mai ridicate comparativ cu sfarsitul lui 2008, in conditiile in care bancile incearca sa-si conserve veniturile din dobanzi pentru a acoperi costurile de risc mai mari comparativ cu anii anteriori.
Cresterea accelerata a creditelor neperformante in prima parte a anului trecut a fortat bancile sa constituie provizioane mai mari pentru acoperirea pierderilor. In decembrie 2008, provizioanele reprezentau 3,75% din soldul creditelor acordate de banci, pentru ca la sfarsitul lunii noiembrie 2009 ponderea sa urce la 7,1%.
"Din punctul nostru de vedere, nivelul creditelor neperformante ramane ridicat, dar am vazut o oarecare