Meşterii ceramişti din Horezu îşi pot valorifica obiectele din lut, de anul acesta, în Italia, Spania şi Franţa, în cadrul unei organizaţii europene. Alte două localităţi vâlcene, Lungeşti şi Vlădeşti îşi prezintă obiectele din lut în Asociaţia Europeană.
Meşterii care lucrează ceramică tradiţională din Horezu, Lungeşti şi Vlădeşti pot să expună, dar şi să vândă vasele din lut, în cadrul Asociaţiilor Oraşelor Centre de Ceramică din Italia, Franţa şi Spania. „Oraşul Horezu a intrat de curând în Asociaţia Europeană a Oraşelor Centre de Ceramică, în urma semnării «Declaraţiei de la Talavera», din Spania. Aici s-au pus bazele unui protocol de cooperare semnat de reprezentanţi ai României, Italiei, Franţei şi Spaniei. S-a hotărât crearea unei structuri de reprezentare la nivel european a ceramicii din oraşele centre existente", a declarat Constantin Niţu primarul oraşului Horezu şi preşedintele Asociaţiei Române a Localităţilor Centre de Ceramică.
Ceramica cumpărată de spanioli, italieni şi francezi
Ceramiştii din Horezu se bucură că oraşul lor a intrat într-o asociaţie europeană, în cadrul căreia îşi pot valorifica şi ei marfa. „De mică învârtesc roata olarului. Am făcut mii de farfurii, vaze, platouri şi ulcele, de-a lungul timpului, pe care le-am expus la târguri în ţară. Acum că s-a asociat oraşul cu alte ţări din Uniunea Europeană o să devenim şi noi mai cunoscuţi. Vasele noastre pe care le lucrăm tradiţional o să fie cumpărate de spanioli, italieni, francezi, dar şi de alţi străini", povesteşte Elena Vegheanu din Horezu, în timp ce învârteşte roata olarului. În primul trimestru din 2010 cele patru ţări care au semnat „Declaraţia de la Talavera" o să constitue o Grupare Europeană de Interes Economic, în cadrul căreia va fi promovată ceramica din localităţile centre.
Trei localităţi vâlcene sunt în asociaţie
În Asociaţia