E uimitor cum unele dintre cele mai profesioniste servicii de informaţii reuşesc să îşi dea cu stângul în dreptul, să ignore informaţia şi să nu pună cap la cap firele care duc la acelaşi personaj, cu potenţial terorist.
Surpriză, nu mă refer în acest articol la teroristul nostru naţional, Omar Hayssam, nici la serviciile române de informaţii, ci la Umar Farouk Abdulmutallab, nigerianul de 23 de ani care a vrut să arunce în aer un avion în ziua de Crăciun, şi la serviciile secrete americane. La opt ani şi mai bine de la 9/11, preşedintele Barack Obama a trebuit să iasă în faţa naţiunii şi să recunoască neputinţa serviciilor secrete. Mai mult, pe lângă faptul că nu au reuşit să realizeze potenţialul periculos al personajului, serviciile americane nici nu au împărtăşit informaţii aliaţilor. Autorităţile americane au declarat că Umar ar fi urmat să fie anchetat la sosirea pe aeroportul din Detroit, din cauza faptului că apărea pe acea listă cu 550.000 de suspecţi de terorism. Dar, fireşte, colegii din Olanda nu au ştiut nimic. Din această cauză, nici nu i-au acordat mai multă atenţie decât oricărui alt nigerian care se îmbarca spre Statele Unite. Acum, autorităţile yemenite declară, pentru New York Times, că tânărul s-ar fi întâlnit cu membri al-Qaeda, atunci când a vizitat Yemenul. Foarte interesant! Dar prea târziu vine această dezvăluire. Şi, dacă aceste personalităţi al-Qaeda din Yemen, nou centru al terorismului mondial, sunt cunoscute, de ce nu este monitorizată mai bine activitatea lor? Există o cooperare între serviciile de informaţii angajate în lupta împotriva terorismului, sau fiecare îşi apără bucăţica lui de informaţie, pentru a nu-i fi furată de concurenţă, sau sifonată în afară?
Oricum, probabil că şi dacă ar fi aflat despre întâlnirile lui Abdulmutallab cu membri al-Qaeda, serviciile tot nu ar fi ajuns la vreo concluzie. Păi, ce semnal mai