În contul Direcţiei Silvice Bacău au intrat în 2009 mai puţini bani de pe urma vânătorilor decât în sezoanele anterioare.
Vânătoarea la Bacău nu-i mai atrage pe străini. „Ultimii vânători spanioli pe care i-am găzduit au venit în toamna trecută. Dar nu au stat mai mult de o zi. Probabil că s-au gândit la bani“, spune Gheorghe Mănăilă, directorul Direcţiei Silvice Bacău. Până anul trecut, vânătorii străini erau dispuşi să plătească bani grei pentru trofeele recoltate pe câmpiile judeţului.
Cu toate acestea, în sezonul 2009-2010 nu s-a primit nicio solicitare pentru vânat mare sau mic. „Austriecii şi nemţii erau clienţii noştri fideli pentru cerb. Nu exista an în care să nu fim vizitaţi de aceştia. Cu siguranţă că în 2009 criza i-a făcut să renunţe la această plăcere“, spune şi Adrian Titianu, şeful Compartimentului Vânătoare.
20 de euro, taxa pentru ziua de vânătoare
Preţul unui trofeu de cerb este cuprins între 1.500 şi 10.000 de euro, în funcţie de greutate. Pe lângă trofeu, vânătorii mai trebuie să plătească o taxă de vânătoare, care la cerb este de 20 de euro pe zi. În cazul în care doresc şi vânatul, ei trebuie să scoată din buzunar încă 3 euro pentru fiecare kilogram de carne.
Străinii care trag la una din cabanele Romsilva mai trebuie să achite câte 80 de euro zilnic pentru cazare şi masă, iar dacă vor şi translator, plătesc alţi 25 de euro pe zi. Cum vânătorile la urs, mistreţ sau cerb se pot prelungi o săptămână, distracţia poate costa peste 10.000 de euro.
Iepurii sunt la „modă“ pe timp de criză
Din cei 113 mistreţi care pot fi împuşcaţi în sezonul de vânătoare 2009-2010, până acum au fost recoltaţi doar 70. „Sezonul la mistreţ se încheie la jumătatea lunii viitoare, dar nu cred că vor mai fi alte solicitări“, este de părere directorul Mănăilă. Şi din numărul stabilit de căpriori s-a împuşcat doar ju