Guvernul va modifica sistemul de stabilire şi calcul al valorii punctului de pensie, prin indexarea anuală a acesteia cu rata inflaţiei şi cu un procent din creşterea reală anuală a salariului mediu brut. Valoarea punctului de pensie, stabilită prin lege, va fi majorată anual, până în 2020, cu 100% rata inflaţiei la care se adaugă 50% din creşterea reală a salariului mediu brut realizată în anul precedent, pentru ca în 2021 procentajul din creşterea reală a salariului mediu
Guvernul va modifica sistemul de stabilire şi calcul al valorii punctului de pensie, prin indexarea anuală a acesteia cu rata inflaţiei şi cu un procent din creşterea reală anuală a salariului mediu brut.
Valoarea punctului de pensie, stabilită prin lege, va fi majorată anual, până în 2020, cu 100% rata inflaţiei la care se adaugă 50% din creşterea reală a salariului mediu brut realizată în anul precedent, pentru ca în 2021 procentajul din creşterea reală a salariului mediu brut luat în calcul la stabilirea pensiei să scadă la 45%.
Din 2030, pensiile se vor majora doar cu inflaţia
Începând cu anul 2021, procentajul din creşterea reală a salariului mediu brut luat în considerare la majorarea anuală a valorii punctului de pensiei se va reduce cu câte 5 puncte în fiecare an, se arată într-un document guvernamental redactat de Ministerul Muncii şi obţinut de MEDIAFAX.
Începând cu anul 2030, valoarea punctului de pensie va fi majorată anual numai cu rata inflaţiei din anul precedent.
Acordul cu FMI elimina ajustarea în funcţie de salariu
Până acum, creşterea punctului de pensie se făcea doar în raport cu creşterea salariului mediu brut nominal, estimat de Comisia Naţională de Prognoză. Ulterior, Guvernul a convenit cu Fondul Monetar Internaţional ca pensiile să fie indexate doar cu rata anuală a inflaţiei şi să se renunţe la ajustarea în funcţie de evoluţia sal