Deşi proprietarii luptă pentru păstrarea chiriilor la nivelurile actuale, semnele economice negative nu pot provoca altceva decât scăderea lor în continuare, după reducerea de 40% din acest an. Chiriile cerute de proprietarii de apartamente au urmat, anul trecut, în mod firesc, traseul preţurilor de vânzare a locuinţelor, scăzând masiv, în principal din cauza supraofertei, dar şi a slăbirii potenţialului financiar al chiriaşilor. Iar semnele pentru anul viitor rămân pe acele
Deşi proprietarii luptă pentru păstrarea chiriilor la nivelurile actuale, semnele economice negative nu pot provoca altceva decât scăderea lor în continuare, după reducerea de 40% din acest an.
Chiriile cerute de proprietarii de apartamente au urmat, anul trecut, în mod firesc, traseul preţurilor de vânzare a locuinţelor, scăzând masiv, în principal din cauza supraofertei, dar şi a slăbirii potenţialului financiar al chiriaşilor. Iar semnele pentru anul viitor rămân pe aceleaşi coordonate.
Pe fondul scăderii cererii potenţialilor clienţi, dar şi a creşterii pretenţiilor celor existenţi în ceea ce priveşte raportul confort/preţ, proprietarii de apartamente de închiririat se luptă şi cu concurenţa venită din partea dezvoltatorilor sau a investitorilor de pe componenta nouă a pieţei rezidenţiale. Aceştia, cu vânzările la pământ şi nevoiţi să scoată cash din orice pentru a-şi convinge băncile finanţatoare că rămân solvabili, recurg la închirierea apartamentelor în general pe perioade determinate şi astfel cresc oferta pe o piaţă unde şi aşa există mult balast.
Bineînţeles că valoarea chiriilor cerute pentru apartamentele noi este mai mare decât cea pentru locuinţele vechi, cu 20% până la 50%, deşi uneori amplasarea imobilelor cu apartamente noi nu e cea mai fericită.
Anul acesta, tot în jos
„Anul 2009 a fost unul de scădere şi de adaptare a pieţei la condiţiile ec