Guvernul vrea să introducă plata CAS pentru drepturi de autor şi contractele de colaborare, într-o perioadă în care criza face victime pe bandă rulantă. Măsura va afecta zeci de mii de oameni care lucrează în presa scrisă şi audiovizuală, edituri, teatre şi alte instituţii de creaţie. Este o nouă încercare a Cabinetului Boc de a îngrădi libertatea de expresie a presei şi a artiştilor.
Iniţiativa aparţine Ministerului Muncii, care a prevăzut ridicarea excepţiei de la plata contribuţiei de asigurări sociale pentru sumele provenite din drepturi de autor şi alte venituri obţinute în baza unor convenţii civile sau contracte de colaborare. "Este una dintre soluţiile propuse în cadrul proiectului legii pensiilor, care va fi trimis în următoarele două-trei săptămâni la Parlament", a spus Mihai Şeitan, ministrul Muncii. Şeitan, spune că legea pensiilor nu se va aplica până în 2011, iar CAS se va aplica şi în cazul sumelor provenite din drepturi de autor şi convenţii civile doar dacă proiectul va trece de Parlament.
Introducerea CAS înseamnă un efort financiar suplimentar pentru angajator, având în vedere că acum contribuţia este de 20,8% din venitul fiecărui colaborator. În condiţiile în care cele mai multe edituri se chinuiesc să supravieţuiască, introducerea acestui bir echivalează cu un genocid în industriile respective. Alte 10,5 puncte procentuale din venitul brut încasat de autor vor merge către bugetul de pensii. În aceste condiţii, angajatorii au două soluţii: ori renunţă la contractele de colaborare, ori micşorează veniturile proporţional cu nivelul dărilor. Măsura este susţinută de ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, care a precizat că este în principiu de acord, dar a precizat că nu a fost discutată la nivel de Guvern.
La propunerea sindicatelor
Patronatele acuză sindicatele care nu sunt interesate să reprezinte a