Peste 265.000 de someri au intrat pe piata in 2009, iar rata somajului a atins in decembrie nivelul inregistrat in primele luni ale anului 2004. In prezent sunt aproape 710.000 de someri, iar rata somajului a atins 7,8% in ultima luna a anului trecut, potrivit datelor de la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Daca in proiectul de buget pe 2010 se prognozeaza o rata a somajului de 7,3%, cu un numar total de 645.000 de someri pentru sfarsitul acestui an, mediul privat nu prevede o revigorare prea mare a pietei.
"Piata muncii o sa-si revina numai pentru angajatii foarte specializati. Din acest punct de vedere, piata muncii seamana cu piata imobiliara, pentru ca abia acum se vor aseza preturile. Salariile angajatilor foarte specializati au crescut prea mult in anii trecuti, iar acum va exista un echilibru", sustine Greta Chetreanu, directorul de resurse umane al furnizorului de servicii IT IIRUC Service, care are aproape 350 de angajati pe piata locala.
Si statul va contribui anul acesta la cresterea numarului de someri, prin cele maximum 100.000 de restructurari prognozate. Somerii care nu au reusit sa se mai angajeze anul trecut au avut dificultati cu plata ratelor la banci si au cheltuit mai putin, ceea ce a contribuit la scaderea consumului.
"Oamenii care au contracte cu bancile si au intrat in somaj nu mai au nicio sansa sa-si gaseasca un loc de munca ca sa-si poata plati ratele", mai spune Chetreanu.
Peste 265.000 de someri au intrat pe piata in 2009, iar rata somajului a atins in decembrie nivelul inregistrat in primele luni ale anului 2004. In prezent sunt aproape 710.000 de someri, iar rata somajului a atins 7,8% in ultima luna a anului trecut, potrivit datelor de la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Daca in proiectul de buget pe 2010 se prognozeaza o rata a somajului de 7,3%, cu un numar t