Epoca iaurtului fabricat în casă a trecut. Magazinele sunt împânzite de ofertele marilor producători. Cel mai sănătos preparat rămâne însă iaurtul natural.
Cum să alegem din multitudinea de oferte acele iaurturi care sunt „adevărate"? Ce trebuie să conţină acestea, cât trebuie să consumăm zilnic şi ce efecte pot avea asupra sănătăţii? Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti, ne-a oferit lămuriri în toate aceste probleme.
Un beneficiu major al iaurtului este faptul că poate fi consumat şi de cei care suferă de intoleranţă la lactoză (un zahar prezent în mod natural în iaurt).
„Iaurtul fiind un produs fermentat nu mai conţine lactoză - zahărul din lapte care creează intoleranţă mai ales la adulţi. Pe măsură ce îmbătrânim pierdem lactaza (enzima care ajută la digerarea lactozei - n.r.). Există chiar populaţii mediteraneene întregi care nu pot consuma lapte din cauza lipsei sau diminuării secreţiei de lactază (au intoleranţă la lactoză care se manifestă prin crampe, diaree). Iaurturile în schimb sunt tolerate pentru că nu conţin lactoză, aceasta fiind transformată în glucoză şi galactoză (alte tipuri de zaharuri - n.r.) - «hrana» celulelor sistemului nostru nervos", mai afirmă specialistul roman.
Preparatele naturale, cele mai sănătoase
Cantitatea de iaurt pe care o mâncăm zilnic depinde de toleranţa fiecăruia, cele mai bune iaurturi recomandate de medici fiind cele fără adaosuri.
„Cel mai sănătos este iaurtul natural, fără adaosuri de zahăr, de fructe, de arome de fructe. Zilnic, se poate consuma minim un păhărel. Nu există o cantitate maximă, depinde de toleranţa fiecăruia, cât îi place şi cât poate, cât simte nevoia", este de părere Mencinicopschi.
Pentru că se digeră foarte uşor, este mai bine ca iaurtul să nu fie combinat cu nimic (cu pâine sau cu verdeţuri) şi să