Spania vrea să profite de faptul că deţine preşedinţia semestrială a UE pentru a propune crearea unui „guvern economic european”, cu scopul de a ameliora coordonarea politicilor naţionale în domeniu, informează France Presse. Sursa: Reuters
În acest context, una dintre măsurile avute în vedere de autorităţile de la Madrid este stimularea financiară a statelor membre UE care respectă „ţintele economice” şi diminuarea fondurilor europene pentru cele care nu respectă regulile jocului.
Spania riscă astfel să îşi atragă critici din partea Marii Britanii şi a statelor mai liberale, care resping orice formă de intervenţionism în opţiunile bugetare naţionale.
„Ştiu însă că un anumit număr de ţări, de exemplu Franţa, sunt în favoarea unei unităţi economice mai ample”, a declarat prim-ministrul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero, într-o conferinţă de presă organizată joi seară, la Madrid. O primă reacţie a venit din partea Germaniei, care s-a arătat ieri rezervată în privinţa iniţiativei Spaniei, evitând totuşi să o critice.
O nouă strategie pe zece ani
Situaţia economică din Uniunea Europeană va fi dezbătută la următorul summit european, programat pe 11 februarie, la Bruxelles. Liderii europeni vor lua în discuţie atunci, pe lângă propunerile preşedinţiei spaniole, şi noua strategie pentru următorii ani, care trebuie să înlocuiască „Agenda Lisabona”.
Lansat în 2000, acest plan de dezvoltare pe zece ani îşi propunea transformarea UE în cea mai competitivă economie din lume bazată pe cunoaştere, obiectivul nefiind însă atins.
Pregătirile pentru summitul din februarie vor începe miercuri, când cancelarul german Angela Merkel îl va primi la Berlin pe preşedintele UE, belgianul Herman Van Rompuy.