Psihologii au inventariat pentru „Adevărul“ problemele care apar la copiii cu părinţii plecaţi peste hotare, după ce fenomenul „singur acasă“ a făcut tot mai multe victime. Anxietatea, pierderea valorilor, agresivitatea şi tulburările de somn sunt printre cel mai des întâlnite simptome care apar la copiii şi adolescenţii care cresc fără părinţi.
Specialiştii în psihologie infantilă spun că plecarea părinţilor la muncă în străinătate are mai multe efecte negative asupra micuţilor rămaşi în ţară.
Primele sentimente care îi încearcă sunt cele de singurătate şi lipsă de protecţie, chiar dacă rămân în grija altor adulţi din familie. Tristeţea celor mici degenerează de multe ori până la stadiul de anxietate, tulburări de somn sau agresivitate.
Citiţi şi:
„Mama a plecat când aveam 3 ani“
„Stranierii“ veniţi acasă au aruncat cu bani de Crăciun
„Devin foarte sensibili. Am observat că, dacă aceşti copii aud povestiri despre persoane plecate la muncă peste hotare şi care sunt supuse abuzurilor, se tem pentru viaţa părinţilor", a declarat Cătălin Luca, psiholog în cadrul Asociaţiei „Alternative sociale" din Iaşi.
Claudiu are 18 ani şi este elev în clasa a XI-a, în Iaşi. Când avea 3 ani, mama sa a plecat prima dată la muncă în străinătate. Tânărul spune că, practic, a învăţat să le spună mamă şi tată bunicilor.
„Mama lucrează pe un vas de croazieră. Nu am fost niciodată pe la ea. În schimb, vine în ţară cam de două ori pe an. Nu prea reuşim să luăm legătura pe internet sau să ne vedem cu ajutorul camerei web pentru că nu are această posibilitate. În schimb, vorbim în fiecare zi la telefon, cât putem de mult", spune Claudiu.
„Era singură şi nu avea bani să mă crească"
Tânărul vine de trei luni la Iaşi, la centrul pentru copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. Aici, pr