In mileniul trei, alimentatia bazata pe legume, cereale si fructe poate rezolva atat foametea, cat si marile probleme legate de sanatate
Un miliard de bovine mananca 2 miliarde de tone de cereale
In ultimii ani, un numar din ce in ce mai mare de oameni si-au modificat obiceiurile alimentare. Ei limiteaza sau elimina complet consumul de carne si peste. Este semnul unei schimbari a felului de a gandi, care insoteste inceputul mileniului trei, o noua mentalitate ecologista, salutata cu entuziasm si de presa. Astfel, in timp ce ziarul "Time" dedica pagina intai si mai multe articole vegetarismului, un sondaj al revistei "Republica" afirma ca pana in anul 2050 intreaga Italie va fi vegetariana.
Motivatiile alimentatiei bazate pe legume si fructe sunt variate: respectul pentru viata si toate manifestarile sale, teama de a fi contaminati de sindromul "vacii nebune", consecintele "puilor cu dioxina" si ale tuturor maladiilor legate de consumul de carne (arterioscleroza, tumorile, maladiile cardio-vasculare etc). Dar exista si alte motive, cu mult mai grave.
In prezent, pe Pamant exista peste 1,28 miliarde de bovine (cifra oferita de FAO in 1991). Ele consuma o treime din productia cerealiera mondiala, adica aproximativ 2 miliarde de tone, o cantitate uriasa de hrana ce ar putea alimenta 1 miliard de oameni din tarile sarace, care in prezent mor de foame. Aceasta cireada enorma ocupa circa 24% din intreaga suprafata a planetei. Tot ea este responsabila, in mod determinant, de poluarea apelor freatice (din cauza eliminarii deseurilor organice), de efectul de sera si de incalzirea terestra (din cauza metanului pe care il elimina), de erodarea solului si de desertizare (din cauza calcatului in copite), de distrugerea a 25% din suprafata globala de paduri, care sunt transformate in pasuni (asa cum s-a intamplat in Amazonia). Si nu am vorbit decat