La 20 de ani de la caderea comunismului, pentru inca prizonierii trecutului, sfasiati intre nostalgii si deziluzii, un popas in muzeul "Casa terorii" din Budapesta este mai mult decat instructiv.
Muzeul a fost amenajat intr-un fost palat neorenascentist de pe bulevardul Andrassy. Initiativa a unui guvern de dreapta, muzeul a fost conceput ca un monument dedicat victimelor totalitarismelor de dreapta si de stanga care au insangerat si au indoliat istoria Ungariei. Si din prima zi a intrat in focul controverselor. Expunand in acelasi loc formele de teroare exercitate asupra victimelor fascismului si ale comunismului, creatorii muzeului evita comparatia macabra intre fascism si comunism, insa ambiguitatea ramane. Reprosul stangii defensive adresat unei drepte ofensive, care isi cauta identitatea, este manipularea trecutului in scopuri politice. Creatorii muzeului au de partea lor un argument istoric greu de ocolit. Palatul de pe bulevardul Andrassy a fost sediul partidului fascist "Crucile cu sageti", dar si primul sediu al securitatii comuniste. Drept care, infratite in suferinta, oroare si crima, crucea neagra cu sageti (fascismul) si steaua rosie (comunismul) sunt simboluri tutelare ale muzeului. Culorile dominante sunt negrul si rosul.
Dincolo de controverse, muzeul, unic in felul lui si de o eficienta care inmarmureste, este o opera de arta in sine, creatie a unor arhitecti, istorici, muzeografi, artisti plastici, specialisti in arte audiovizuale. Vizitatorul este condus de la intrare la iesire printr-un labirint al terorii, fara putinta de scapare. Castigurile expunerii si artei muzeale moderne, resursele artei scenografice, ale luminii, sunetului si imaginii, sunt puse in serviciul ideii pe care muzeul o transmite. In salile sale austere cu obiecte putine, dar esentiale, pe ecrane de televizor sunt difuzate fara incetare muzica ambientala, imagin