În ciuda aprecierii din primele zile lucrătoare ale anului, prognozele privind evoluţia leului indică o scădere faţă de moneda europeană în 2010, dar de anvergură redusă. Primul trimestru al anului trecut a însemnat o depreciere puternică pentru leu, ca şi pentru celelalte monede din Europa Centrală şi de Est, membre ale Uniunii Europene. De altfel, scăderea de aproximativ 15% a leului faţă de euro a fost procentajul de depreciere cu care moneda naţională a şi încheiat a
În ciuda aprecierii din primele zile lucrătoare ale anului, prognozele privind evoluţia leului indică o scădere faţă de moneda europeană în 2010, dar de anvergură redusă.
Primul trimestru al anului trecut a însemnat o depreciere puternică pentru leu, ca şi pentru celelalte monede din Europa Centrală şi de Est, membre ale Uniunii Europene. De altfel, scăderea de aproximativ 15% a leului faţă de euro a fost procentajul de depreciere cu care moneda naţională a şi încheiat anul trecut. Pe parcursul anului, au existat însă şi perioade de apreciere pentru leu.
Minimul anului a fost atins de leu în februarie, la aproape 4,32 lei/euro, iar de această valoare s-a mai apropiat la finele lui octombrie. Per total, cursul mediu pe 2009, de 4,24 lei/euro, a marcat o depreciere de 15,1% faţă de media anului anterior, de 3,68 lei. Faţă de dolarul american, leul s-a depreciat chiar mai mult, respectiv 20,9%, ajungând la un curs mediu de 3,04 lei, conform datelor Băncii Naţionale a României (BNR).
Nivelul la care s-a păstrat leul faţă de euro anul trecut, cu o variaţie relativ scăzută între minime şi maxime, este considerat sustenabil atât pentru datornicii în euro, cât şi pentru exportatori. „Anul trecut, BNR a reuşit să menţină moneda naţională într-un interval de 4,15 - 4,3 lei pentru un euro, un interval sănătos pentru refacerea economiei, iar dobânda de referinţă ridicată a încurajat in