Cum reacţionaţi dacă găsiţi un ambalaj de prezervativ în coşul de gunoi din camera fetei dumneavoastră de 16 ani? Ignoraţi, îi ţineţi o predică sau o lăudaţi? Sexologul american Laura Berman spune că e important să fiţi deschişi faţă de acest subiect chiar şi cu copiii foarte mici.
Laura Berman, în vârstă de 41 de ani, are o misiune, scrie cotidianul britanic „The Guardian". Terapeutul din Chicago este în prezent cea mai puternică voce care ne îndeamnă să transmitem copiilor mesajele corecte despre sex.
Berman apare frecvent în emisiunea lui Oprah Winfrey, are un program săptămânal care durează două ore la un post de radio, iar cu noua sa carte, intitulată „How to Talk to Your Kids About Sex" („Cum să le vorbeşti copiilor tăi despre sex"), vrea să schimbe paradigma în ce priveşte cea mai dificilă parte din educarea unui copil.
Limbajul adecvat
Totul porneşte de la o anecdotă. Berman este naşa unei fetiţe în vârstă de trei ani şi îşi doreşte să o vadă crescând cu toate avantajele pe care i le pot oferi cunoştinţele sale de femeie terapeut. De aceea, Berman a ştiut că trebuie să facă ceva atunci când dădacei i-a scăpat o remarcă nepotrivită.
„Făceam baie fetiţei când bona a intrat în cameră şi a spus: «Ai grijă să-i speli şi păsărica, altfel o să fie împuţită!»" Berman şi-a zis că nu poate lăsa o asemenea remarcă netaxată, aşa că s-a adresat atât dădacei, cât şi fetiţei. „Trebuie să vă spun ceva. În primul rând, nu se numeşte «păsărică», ci vulvă, iar în al doilea rând nu e împuţită, e frumoasă."
Aşa cum reiese din această anecdotă, Berman este de părere că până şi părinţii preşcolarilor ar trebui să se gândească la educaţia sexuală a copiilor lor. Prea mulţi părinţi, crede Berman, amână momentul în care trebuie să ofere îndrumare juniorilor până când aceştia sunt pe punctul de a face sex.
Una dintre convingerile sale este