Aproximativ 40% din femei suferă de fibrom uterin, susţin medicii de specialitate. Principala cauză a acestei afecţiuni este dezechilibrul hormonal care apare după vârsta de 35 de ani.
În continuare vă prezentăm câteva răspunsuri la cele mai frecvente întrebări pe care şi le pun femeile în legătură cu această boală, sintetizate de prof. dr. Daniel Popescu, medic specialist în obstetrică-ginecologie.
„În primul rând, orice femeie trebuie să înţeleagă că fibromul nu este cancer, ci este o tumoră benignă alcătuită din fibre musculare şi elemente de ţesut conjuctiv fibros, care se dezvoltă în pereţii uterini", explică dr. Popescu.
Fibromul poate fi unic sau pot exista mai multe fibroame în acelaşi uter. Dimensiunile pot varia de la un milimetru la 20 de centimetri, iar formaţiunea se poate dezvolta în orice regiune a uterului.
Cel mai frecvent semn al apariţiei unei formaţiuni de genul fibromului este hemoragia, care poate să ia aspectul unor menstruaţii ce devin foarte abundente şi mai lungi, eventual cu apariţia unor cheaguri sau a unor sângerări între menstruaţii.
Mai pot apărea durere, senzaţii de apăsare în partea inferioară a abdomenului, tulburări urinare, constipaţie cronică şi, mai rar, o mărire a abdomenului. „Un ciclu neregulat, care apare la 38-40 de zile - semn anormal după vârsta adolescenţei - poate fi de asemenea o atenţionare referitoare la existenţa unui fibrom", explică dr. Popescu.
„Ciclurile neregulate pot duce la modificarea structurii fibrei musculare uterine şi la apariţia precoce a fibromului uterin. Când fibromul apare în jurul vârstei de 40 de ani, pacienta poate să intre în menopauză, însă cu ajutorul tratamentului de substituţie hormonală - cu ajutorul medicamentelor - pot fi corectate deficienţele hormonale. Mai complicat este dacă astfel de probleme apar în jurul vârstei de 30 de ani, când, dacă nu s