FARMACIA CASEI
Ghimbirul
Radacina noduroasa care se remarca prin gustul ei picant si acru, ghimbirul figureaza printre remediile "de casa" cele mai larg utilizate si studiate la ora actuala. Asemanator cu curcuma si cu cardamomul, ghimbirul se foloseste in scopuri medicale, cel putin de 5000 de ani, fiind recunoscut in lumea intreaga pentru capacitatea sa de a calma starea de greata (mai ales la femeile gravide), voma si alte tulburari digestive. In cursul ultimelor decenii, utilizarile potentiale ale ghimbirului s-au extins mult dincolo de sistemul digestiv.
Daca aveti tulburari stomacale sau ati racit si faceti febra, ghimbirul va poate fi de folos. Il puteti incorpora in mancaruri pentru a "parfuma" alimentele, il puteti bea sub forma de ceai, il puteti consuma confiat sau sub forma de biscuiti etc.
Numeroase plante medicinale trebuie luate in cantitati mari, pentru a avea efecte benefice. Nu si ghimbirul: cantitatea utilizata intr-un sos sau intr-un sote este, in general, echivalenta sau chiar superioara cu cea pe care o contin suplimentele alimentare.
Ameliorarea starilor de greata
Ghimbirul se numara printre remediile cele mai eficiente impotriva raului de calatorie (de zbor, de mare etc.) si a durerilor clasice de stomac. Unele studii au demonstrat chiar ca este la fel de eficient ca anumite medicamente anti-greata.
Compusii chimici care-i dau ghimbirului gustul de lamaie - in special gingerolul si shogaolul - reduc - pare-se - contractiile intestinale, neutralizeaza acizii digestivi si inhiba "centrul vomei", situat in creier. Medicii recomanda frecvent ghimbirul pentru prevenirea starii de greata, caci, spre deosebire de medicamentele clasice, el nu provoaca somnolenta. Planta este utilizata, de asemenea, pentru reducerea greturilor post-operatorii si a celor provocate de chimioterapie.
In mod