Câştigurile destul de mici din ultima vreme îi fac pe cerşetorii piteşteni să migreze spre Capitală, unde e vadul e mai bun şi nici nu-i ştiu poliţiştii. În Piteşti sunt în jur de 150 de cerşetori, iar câştigul mediu al unei zile variază în jurul sumei de 50 de lei. Pleacă spre Capitală ca să facă un ban în plus, dar se întorc la Piteşti la casele lor de pe sub poduri sau gări.
„Mulţi dintre cerşetorii care activează la Piteşti au plecat la Bucureşti în perioada Sărbătorilor de iarnă deoarece acolo fac mai mulţi bani. Acum au început să se întoarcă la Piteşti, dar asta nu înseamnă că migraţia lor se va opri“, a declarat Adrian Macovei, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş. El a mai spus că în Argeş, conform ultimului recensământ din 2009, sunt 150 de cerşetori. Majoritatea îşi desfăşoară „activitatea“ la Piteşti, dar ocazional pleacă spre Bucureşti sau Curtea de Argeş, atunci când sunt sărbători şi vine multă lume la mănăstire.
200 de lei în Capitală
La metrou, în preajma Gării de Nord ori în zonele centrale ale Bucureştiului, cerşetorii piteşteni nu prea au acces deoarece zonele sunt deja ocupate. Singurele locuri unde pot merge fără a avea probleme cu cerşetorii Capitalei sunt magazinele de cartier. Dar nici aici nu rămân mai mult de o oră, două, pentru că riscă să vină cei care au deja monopol în acea zonă şi trebuie să se mute în altă parte.
Romeo cerşeşte de obicei cu mama sa în staţia de autobuz din faţa Teatrului „Alexandru Davila“. Şi ei au fost de Crăciun la Bucureşti ca să câştige mai mult. „Eu sunt de aici, de la Piteşti, lângă pod. Mai facem un ban, dar nu mereu ieşim la cerşit. Am mers şi la Curtea de Argeş de Sărbători, la Mănăstire şi acuma, de Crăciun m-am dus la Bucureşti cu copilul. Am făcut bani de Sărbători într-o zi, cam două milioane. M-am dus cu trenul, mi-am luat bilet, dar