De la 1 ianuarie 2010, Spania a preluat fraiele Uniunii Europene, rol care urmeaza sa defineasca cum vor lucra statele membre cu noul presedinte al Uniunii si cu noul sef al diplomatiei europene.
Cu alte cuvinte, Madridul va trebui sa-si depaseasca limitarile si agenda externa traditionala pentru a servi prioritatile comune.
Unul dintre scopurile presedintiei spaniole este aplicarea Tratatului de la Lisabona, stabilirea unei strategii care sa reduca sincopele presedintiei prin rotatie asigurate de statele membre.
Un alt obiectiv al presedintiei spaniole este, dupa cum precizeaza BBC, gasirea unui raspuns la criza economica. Daca presa britanica remarca faptul ca audierile pentru posturile de comisari europeni - intre ei numarandu-se si romanul Dacian Ciolos pentru postul de comisar pentru Agricultura - stabilite pentru perioada 9-11 ianuarie nu par a ridica mari probleme, doua cotidiene spaniole isi exprima neincrederea in capacitatea de reusita a premierului Jose Luis Rodrigues Zapatero.
El Pais comenteaza ca, daca pana acum, guvernul lui Zapatero si-a vazut propriul interes - s-a servit de presedintie pentru a-si rezolva problemele de uzura politica -, discursul pare sa se fi schimbat in bine in aceste ultime doua saptamani. In prezent Europa are nevoie de angajamente europene. Spania trebuie sa initieze aplicarea Tratatului de la Lisabona. Decizia de deschidere a spatiului politic presedintelui permanent al Consiliului, Herman van Rompuy si Inaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, a fost judicioasa.
Misiuni aproape imposibile
Desi nu este clar cat de mult isi va putea imprima Madridul viziunea asupra politicii externe, dupa cum sustine BBC, un lucru este clar. Pentru a iesi din criza si a restabili piata muncii, seful Guvernului spaniol a declarat ca prioritatea ar trebui