Dupa ani de stralucire si opulenta, Dubaiul se vede nevoit sa ia primele masuri dure. Astfel, bugetul pe 2010 este destul de sarac, urmarindu-se reduceri de costuri semnificative la nivel guvernamental.
Dupa inaugurarea celei mai mari, impunatoare si luxoase cladiri pe care lumea a vazut-o pana acum, conducatorul Dubaiului, seicul Mohammed bin Rashid al Maktoum, a aprobat cu mana tremuranda bugetul pe 2010, arata Financial Times.
Totodata, bugetul pe 2010 este mult mai opac decat cel de anul trecut, cand a fost prezentat de Nasser al-Shaikh, fostul sef al Finantelor din Dubai, care a fost inlocuit de un tehnocrat foarte putin cunoscut si mult mai putin "vorbaret".
In ultimul deceniu, Dubaiul s-a imprumutat masiv de la banci si pe pieteled e capital pentru a se putea transforma intr-unul dintre principalele centre comerciale si turistice din lume, insa a fost prins pe picior gresit de recesiunea globala ce a urmat colapsului Lehman Brothers din 2008.
A urmat o prabusire a preturilor pe piata imobiliara si emiratul este in continuare ingropat in datoriile guvernamentale estimate in jurul sumei de 100 de miliarde de dolari.
Dubai World, companie de stat de tip holding, a socat si ea in momentul anuntului de incepere a unei serii de discutii "constructive" pentru a restructura datorii de 26 miliarde de dolari, inclusiv angajamente ale diviziilor imobiliare Nakheel World si Limitless World.
Urmare a acestei crize, emiratul vecin si unul dintre principalii exportatori de petrol si gaz natural din lume, Abu Dhabi, impreuna cu banca centrala din Emiratele Arabe Unite, au decis acordarea unui important imprumut, in valoare de 10 miliarde dolari catre Dubai.
O revenire economica se poate simti, insa raul a fost deja facut. Increderea lumii in Eumiratele Unite Arabe a scazut, cu toate eforturile