La sfârşitul anului trecut, „Evenimentul zilei” publica un top 10 al celor mai cumpărate cărţi în 2009, cu cifre de vânzări furnizate de cele mai mari edituri româneşti.
Am aflat că cea mai întrebată a fost trilogia poliţistă „Millennium” („Bărbaţi care urăsc femeile”, „Fata care s-a jucat cu focul”, „Castelul din nori s-a sfărâmat”), scrisă de suedezul Stieg Larsson şi publicată de Editura Trei, care s-a cumpărat în peste 50.000 de exemplare.
Primul volum din „Millennium”, „Bărbaţi care urăsc femeile”, a fost vândut în România, în peste 25.000 de exemplare, potrivit editurii, fiind depăşit doar de „răspunsurile” Mihaelei Rădulescu, aflate pe primul loc în top, cu 40.000 de exemplare cumpărate.
Pe ce se bazează succesul „Millennium”? În primul rând, pe personaje charismatice. Detectivul Mikael Blomkvist şi enigmatica hackeriţă Lisbeth Salander, interpretaţi în ecranizare de actorii Michael Nyqvist şi Noomi Rapace, au devenit fără doar şi poate cel mai incitant cuplu în noua literatură thriller.
Cărţile scrise într-un ritm alert l-au făcut pe Pascal Bruckner să devină un fan împătimit, insomniac declarat, pentru că nu le mai putea lăsa din mână. Volumele despre detectivistica jurnalistică în corupţia din lumea financiară au devenit un fenomen editorial în întreaga lume: în ţările nordice, nicio carte în afară de Biblie nu a mai înregistrat asemenea vânzări, în timp ce în Franţa s-au depăşit recordurile de la „Codul lui Da Vinci” şi „Harry Potter”.
Un alt succes de proporţii a fost „Gargui” al lui Andrew Davidson, editat de All şi vândut în peste 9.000 de exemplare, în doar două luni. Romanul canadianului Davidson a cucerit printr-o poveste de iubire născută într- o mănăstire medievală, cu un erou „ars”, care se reîndrăgosteşte peste secole de o „schizofrenică” incitantă, care nu e aşa de nebună cum pare l