Partea mai grea a crizei financiare a trecut, dar lumea trebuie sa tina piept acum altor provocari si sa isi faca griji pentru alte probleme.
In mare, stirile sunt pozitive. Produsul Intern Brut a inceput sa creasca aproape in toate tarile, iar rata somajului a inceput sa se stabilizeze. Increderea oamenilor de afaceri si a consumatorilor revine si ea, in timp ce jumatate din valoarea pierderilor suferite in comertul international a fost deja recuperata, scrie Daily Telegraph.
O stire si mai buna este, insa, ca nu am avut parte pana acum de state in incapacitate de plata, de haos politic sau de conflicte in randul marilor puteri. Cu mici exceptii, nu am vazut nici scaderi masive ale consumului, asa ca sistemul politic, financiar si economic al lumii inca functioneaza.
Totusi, solutiile pentru stimularea economiei au avut prioritate in aceasta perioada si nu s-a facut nimic pentru corectarea celor trei probleme care au condus lumea catre criza financiara si recesiune. Nerezolvarea acestor probleme este si explicatia pentru progresul si revenirea atat de lenta a economiei. Partea proasta e ca, in acest moment, sunt si mai greu de rezolvat.
Solutiile au avut efect la nivel micro
Prima eroare a sistemului, pe care guvernele ar fi trebuit sa o corecteze, consta in disfunctiile financiare. La nivelul micro s-au facut progrese: organismele de reglementare au devenit mai active, bancile au inceput sa stranga capital, iar riscurile sunt reanalizate.
Cu toate acestea, disfunctiile au ramas la nivel global si au devenit si mai periculoase pentru intregul proces. Sectorul privat nu a scapat de datoriile excesive, cele mai ingrijoratoare fiind cele ale Statelor Unite pentru ca de dolar depinde cea mai mare parte a lumii. De asemenea, dobanzile sunt inca destul de mici pentru a ajuta rationalizarea capitalului.