50 de tablouri celebre din colectia Muzeului Naţional Brukenthal de la Sibiu au ajuns pentru prima dată în Franţa în cadrul unei expoziţii grandioase găzduite de Muzeul Jacquemart-André din Paris între 11 septembrie 2009 şi 11 ianuarie 2010. 200 000 de vizitatori au admirat timp de patru luni capodoperele picturii flamande din secolele XIV – XVIII, provenite dintr-o colecţie spectaculoasă a României, puţin cunoscută în Europa.
Capodopere de Bruegel, Memling, Van Eyck, Jordaens sau Teniers din faimoasa colecţie Brukenthal au fost expuse pentru prima oară la Paris în cadrul unei expoziţii care a atras sute de mii de turişti. Luni de zile galeriile de metro din Paris au fost împânzite de afişe imense, înfăţişând un bărbat cu tichie albastră şi privire melancolică, oferind un inel de logodnă. Acelaşi chip s-a plimbat sute de kilometri, afişat pe bordul autobuzelor care leagă metropola franceză de diferite periferii.
Zilnic, de la inaugurarea expoziţiei pe 11 septembrie 2009, în jur de 1800 de parizieni sau turişti au fost gata să stea mai multe ore la rînd pentru a admira în original, între alte capodopere, portretul de pe afiş şi pentru a-i afla povestea. „Omul cu tichie albastră” a fost cumpărat la mijlocul secolului al XVIII-lea la Viena de unul dintre cei mai apreciaţi colecţionari de artă ai vremii, baronul Samuel von Brukenthal, care a fost convins toată viaţa că faimoasa pînză este un Durer.
Brukenthal a dus o viaţă foarte barocă
„Omul cu tichia albastră” sau „Bărbat cu inel”, doar una dintre splendorile impresionantei colecţii de 1200 de tablouri adunate de guvernatorul transilvan, avea să-şi regăsească paternitatea peste două secole.
„În 1991, în cursul unei restaurări, analizele au arătat că tabloul a fost pictat pe la 1430 de pictorul flamand Jan van Eyck, maestru neegalat prin realismul