Barack Obama Afisat la 19:21
Scaderea semnificativa a infractionalitatii in SUA in 2009 surprinde expertii, care vad in acest lucru o consecinta a imbatranirii baby-boomers, a recesiunii, dar si a "efectului Obama". Infractiunile violente din SUA au inregistrat o scadere in 2009, in primele sase luni cu 4,4% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2008. In mai multe orase mari, ca Los Angeles, Dallas sau San Francisco, infractionalitatea a scazut pana la un nivel istoric, relateaza AFP. Global, pe sase luni, numarul crimelor a scazut cu 10%, al furturilor cu 6,5%, iar al violurilor cu 3,3%, potrivit FBI. Majoritatea marilor orase au anuntat o scadere a numarului crimelor in primul semestru, ca Chicago (201 fata de 228), New York (204 fata de 252).
Pentru intregul an 2009, Washington a afisat cel mai scazut bilant din 1966 incoace, cu 143 de crime. "Unul dintre factorii acestei scaderi ar fi imbatranirea populatiei", spune James Alan Fox, profesor la Universitatea din Boston, precizand ca baby-boomers, nascuti intre 1948 si 1962, au atins de mult varsta ratiunii. "Cei de peste 50 de ani sunt segmentul de populatie care progreseaza cel mai mult in SUA. Este vorba despre baby-boomers, care nu mai sunt bebelusi si care nu s-au orientat spre violenta", explica el. Circa 94 milioane de americani au peste 50 de ani, adica o treime din populatie. Si criza pare sa fi avut o influenta. "Cand isi pierd slujba, oamenii comit mai degraba infractiuni de genul escrocheriei cu asigurari, nu jafuri", explica Fox. Richard Rosenfeld, profesor la Universitatea din Missouri, spune ca nivelul ridicat al somajului indica faptul ca "mai multi oameni raman acasa, ceea ce descurajeaza hotii care prefera sa se duca la casele goale".
De asemenea, subliniaza ca, aspre deosebire de recesiunile din '70 sau '80, care au coincis cu o explozie a pietei heroi