Chiar dacă, începând cu 2010, România nu mai poate acorda acest tip de ajutor de stat, doljenii continuă să solicite renta viageră.
Începând din acest an, vârstnicii care au în proprietate o suprafaţă de teren mai mică de 10 ha şi care vor să o vândă sau să o arendeze, dar nu au apucat să-şi înregistreze dosarul pentru primirea rentei viagere agricole nu mai pot face acest lucru. Asta, deoarece, începând cu 1 ianuarie 2010, România nu mai poate acorda acest tip de ajutor de stat pentru că nu este conform cu legislaţia aprobată de Uniunea Europeană. Cu toate acestea, doljenii solicită în continuare acest tip de sprijin. „De la 1 ianuarie 2010 şi până în prezent, am avut trei solicitări în acest sens. Solicitările respective se arhivează şi se trimit la Bucureşti. Dacă se va debloca programul şi vor mai fi aprobate fonduri, vor fi luate în considerare. Potrivit legislaţiei în vigoare, deocamdată însă, aceste dosare nu pot fi aprobate“, a declarat Marinela Ungureanu, expert în cadrul Biroului Judeţean de Rentă Viageră Agricolă Dolj.
Pentru persoanele prinse în sistem, lucrurile funcţionează ca şi până acum
Mai norocoase sunt însă persoanele care au apucat să-şi înregistreze dosarul pentru primirea rentei viagere agricole, care îşi vor primi banii în continuare, indiferent dacă şi-au vândut sau şi-au arendat pământul. „Pentru persoanele care sunt deja prinse în sistem, mecanismul de vizare a carnetelor de rentier, precum şi plata acestora se vor derula ca şi până acum, conform legii“, a precizat Marinela Ungureanu. Din această categorie fac parte inclusiv persoanele care şi-au arendat terenul şi care trebuie însă să respecte anumite reguli. „Programul funcţionează pentru toate persoanele care au depus dosarele până la 31 decembrie 2009 şi li s-a validat dreptul de rentier. Cei cărora le expiră contractul de arendă trebuie însă să-l