Vânzarea produselor fast-food în curtea şcolii este interzisă, iar patronii chioşcurilor se tem că vor fi nevoiţi să închidă afacerile. Astfel, eternul pacheţel revine în dieta celor mici, mai les că e şi mai ieftin.
Dacă până nu demult majoritatea părinţilor îşi trimiteau copiii la şcoală cu bani de buzunar, iar elevii îi dădeau pe chips-uri sau hamburgeri, criza şi legile antifast-food au schimbat situaţia. Părinţii arădenii care apelează la celebrul pacheţel de acasă spun că reduc astfel din cheltuielile lunare cu copiii lor.
„Aproximativ cinci lei trebuie să-i dai zilnic unui copil de clasa întâi, dacă nu-i pui de mâncare. Suma este modică, iar în unele familii sunt convinsă că depăşeşte 10 lei. Noi le punem celor doi copii sandvişuri de acasă. Sunt mult mai sănătoase şi economisesc bani pentru alte cheltuieli cum sunt rechizitele, hainele şi încălţămintea”, a explicat Lotte Safta, mama lui Gabriel, un băieţel din Arad.
Chips-urile, învinse de pâinea cu salam
Legea care interzice vânzarea alimentelor de tip fast-food în curtea şcolilor din România este primită cu bucurie de mulţi părinţi arădeni. Până şi micuţii ştiu că hamburgerii, pungile cu chips-uri sau cornurile cu ciocolată, consumate zi de zi, nu sunt deloc sănătoase. „La şcoală plec doar cu pacheţelul, pentru că e mai bună mâncarea de acasă. Câteodată mi-am mai cumpărat şi de la chioşc câte-un pachet de chips-uri, dar nu în fiecare zi”, a recunoscut Gabriel Safta.
Legea dată de Ministerul Sănătăţii îi sperie pe patronii chioşcurilor amplasate în zona şcolilor care se tem că, în acest mod, vor falimenta afacerile. „Cred că am să mă reprofilez şi, în loc de snack-suri şi răcoritoare, o să vând mâncare gătită”, a afirmat Viorel Crainic, patronul unui butic situat în curtea unei şcoli.