Începând cu 16 ianuarie, în activitatea schimburilor valutare intervin câteva modificări, cea mai importantă fiind aceea că operatorii economici sunt obligaţi să restituie banii, pe baza unei cereri depuse în maximum 24 de ore, persoanelor care constată neconcordanţe între cursul valutar afişat şi cel menţionat în formularul de acceptare a tranzacţiei sau pe bonul fiscal.
Mai este doar o săptămână până când Ordinul 448/2009 se abrogă şi întră în vigoare cel cu nr. 632/2009 care conţine câteva noutăţi ce nu prea surâd, ce-i drept, reprezentanţilor societăţilor din acest domeniu. Astfel, de pe 16 ianuarie, în exteriorul casei de schimb valutar, cursurile, atât pentru operaţiunile de vânzare, cât şi pentru cumpărare, se înscriu neapărat pe suport sau panou unic, într-o culoare contrastantă faţă de cea a fondului. În plus, este obligatorie de acum şi respectarea ordinii în care se trece valuta, şi anume euro, dolar american, liră sterlină, franc elveţian. După acestea patru, în continuare operatorul poate opta pentru o aranjare proprie.
O altă noutate este aceea că în interiorul caselor de schimb, cursurile valutare trebuie înscrise neapărat pe un suport unic, pagină format A4, iar fontul utilizat este Times New Roman, mărimea 20 Bold. Afişarea se face obligatoriu în câmpul vizual al consumatorului care efectuează tranzacţia, iar în plus, potrivit directorului coordonator adjunct al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa (CJPC), Dionisie Culeţu, lângă acesta nu trebuie să existe şi alte afişe care pot deruta clienţii.
De asemenea, în noul Ordin nr. 632 se menţionează că angajaţii schimburilor valutare trebuie să informeze consumatorul în scris, înainte de operaţiunea efectivă de schimb valutar, asupra cursului practicat şi asupra sumei ce urmează a fi înmânată, prin completarea unui formular de acceptare a tranzacţiei. Acesta