Comisiile parlamentare de buget-finanţe au adoptat, duminică dimineaţă, o serie de amendamente la proiectul bugetului de stat, printre care eliminarea impozitului minim, aplicarea unei cote reduse, de 5%, a TVA la construcţia de locuinţe şi un impozit pe veniturile microîntreprinderilor de 3%. Propunerile au aparţinut PNL, care a cerut şi reducerea penalităţii de întârziere la neplata obligaţiilor fiscale, de la 0,1% pe zi la 0,03% pe zi. Această cerere a fost însă respinsă d
Comisiile parlamentare de buget-finanţe au adoptat, duminică dimineaţă, o serie de amendamente la proiectul bugetului de stat, printre care eliminarea impozitului minim, aplicarea unei cote reduse, de 5%, a TVA la construcţia de locuinţe şi un impozit pe veniturile microîntreprinderilor de 3%.
Propunerile au aparţinut PNL, care a cerut şi reducerea penalităţii de întârziere la neplata obligaţiilor fiscale, de la 0,1% pe zi la 0,03% pe zi. Această cerere a fost însă respinsă de parlamentarii din comisii, care au adoptat totuşi o propunere similară venită din partea unui deputat PSD, privind aplicarea unor penalităţi de întârziere de 0,05% pe zi.
Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a amintit, la dezbaterile din comisii, că guvernul a propus deja eliminarea impozitului minim. El a apreciat că unele amendamente nu ar fi trebuit aprobate, iar altele, respinse, ar fi sprijit mediul de afaceri, dacă ar fi fost avizate.
Altă măsură aprobată se referă la eliminarea nedeductibilităţii TVA pentru automobile.
Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Gheorghe Gherghina a declarat că eliminarea impozitului minim va avea un impact bugetar de un miliard de lei, cota redusă de TVA la construcţia de locuinţe - 960 de milioane de lei, iar nedeductibilitatea TVA pentru automobile de 500 milioane de lei.
Unul dintre amendamentele respinse viza o bonificaţ