Cei care cer de pomană pot fi întâlniţi peste tot prin oraş, mai ales în zonele supermarket-urilor sau ale lăcaşurilor de cult.În ciuda măsurilor luate de autorităţi dar şi a ofensivei mediatice prin care oamenii sunt sfătuiţi să nu ofere bunuri cerşetorilor, fenomenul ia amploare pe zi ce trece.
Cei care întind mâna aşteptând pomana concetăţenilor nu sunt nici pe departe aşa amărâţi pe cât s-ar crede. Acest lucru poate fi confirmat de personalul medical din spitale. La venirea iernii, mulţi cerşetori, mai ales cei vârstnici, se internează aici cu tot felul de afecţiuni.
„Cei mai mulţi au asupra lor mii de lei. Noi, care muncim pe rupte, îi spălăm, îi despăduchem, nu avem niciodată atâţia bani, nici măcar în ziua de salariu. După ce se înzdrăvenesc cât de cât, nu se pot abţine nici în spital, ies în uşa salonului şi cerşesc", ne-a declarat Elena Mocanu, infirmieră la Spitalul Judeţean Brăila.
Cetăţenii sunt cei care întreţin cerşetoria
Potrivit specialiştilor, principala vină pentru perpetuarea acestui fenomen o poartă chiar concetăţenii.
„Multe dintre persoanele care recurg la cerşetorie o fac pentru că atunci când au întins prima dată mâna li s-a oferit ceva. Au descoperit atunci cât de uşor se poate face banul, fără nici un efort. Acest lucru a fost de ajuns ca să-i încurajeze să iasă iarăşi şi iarăşi la cerşit", ne-a declarat Aura Preda, sociolog.
Cerşetoria se pedepseşte cu închisoarea
Cerşetoria este incriminată de lege, fiind considerată infracţiune:
« Fapta persoanei care, având capacitatea de a munci, apeleazã în mod repetat la mila publicului, cerând ajutor material, se pedepseste cu închisoare de la o lunã la 3 ani », se arată în Codul Penal. Cu toate acestea, deşi poliţiştii adună în pemanenţă persoanele depistate la cerşit, aceştia apar din nou pe străzi, a doua zi.
„Cei care sunt prinşi de către