Aurul a devenit atat de popular in lume incat oamenii au ajuns sa il cumpare din magazine ca pe cearceafuri sau mancare. Candva un domeniu de interes doar pentru bancheri, bijutieri elvetieni sau persoane convinse ca planeta este condusa de un grup malefic, aurul este acum principala investitie pentru oricine.
La Harrods, in Londra, oricine poate sa plece acasa cu un lingou de 12 kilograme daca isi permite. In India, oamenii se imprumuta pentru a-si lua bijuterii asa cum americanii o faceau pana de curand pentru a-si cumpara case, iar investitorii din Statele Unite si-au scos 15 miliarde de dolari de pe burse si i-au cheltuit pe aur, scrie CNN Money.
Totusi, nimeni nu poate spune daca este echivalentul investitiilor facute in Intel sau Microsoft prin 1986 sau daca va avea soarta apartamentelor cumparate in SUA in urma cu trei ani.
Investitorii au apelat intodeauna la aur cand economia trecea prin perioada mai intunecate, dar dupa ce panica a cuprins finantele lumii spre sfarsitul anului 2008, pretul aurului a explodat de la 700 de dolari pentru o uncie pana la un maxim de 1200 in 2009. Comportamentul lor arata, insa, ca frica fusese inlocuita de lacomie.
Analistii devenisera atat de obsedati de aur incat incurajau pe toata lumea sa investeasca in el doua treimi din capital. Si nu e greu de crezut ca au si reusit din moment ce oamenii se intreaba de ce nu sunt si ei implicati in ceva ce creste atat de rapid. Acelasi lucru s-a intamplat si cu bula imobiliara, avertizeaza cei care studiaza comportamentul economic.
Pretul aurului va continua sa creasca, este adevarat, dar asta numai pe termen scurt. Orice beneficiu invocat pe termen lung e doar un basm, arata CNN Money.
Inflatia si pretul aurului nu au legatura
Cei care incurajeaza investitiile in aur spun ca acesta protejeaza mai bine in