Actuala guvernare a pus în discuţie posibilitatea ca sumele provenite din drepturi de autor să nu mai fie scutite de la plata contribuţiei de asigurări sociale. Dacă proiectul legii pensiilor va fi aprobat în februarie, patronii din mass-media vor plăti CAS de 20,8% din valoarea contractului pe drepturi de autor, iar angajaţii – 10,5%.
Vestea că Guvernul discută ridicarea excepţiei de la plata contribuţiei de asigurări sociale pentru sumele provenite din drepturi de autor sau din contracte de colaborare a căzut ca o ghilotină pe „capetele" presei româneşti, oricum afectate de criza economică.
În condiţiile în care industria de publicitate şi-a redus semnificativ bugetele alocate promovării prin intermediul mass-media şi mai ales având în vedere dificultăţile cu care s-a confruntat presa scrisă şi audiovizuală anul trecut (reduceri de salarii, concedieri, închideri de publicaţii), statul român bagă încă un „ghimpe" atât în coastele angajatorilor, cât şi ale angajaţilor din această breaslă.
Alte ţări ajută presa
Aprobarea proiectului de lege va avea un singur efect: să ducă în jos mass-media din România. Şi asta, în timp ce alte ţări europene fac eforturi considerabile pentru a „salva" presa. În octombrie, Ministerul Culturii din Franţa, împreună cu mai mulţi editori de presă, a lansat proiectul „Ziarul meu gratuit".
Prin intermediul programului, tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani primesc în fiecare săptămână gratuit, timp de un an, un ziar la alegere. Statul francez a alocat proiectului 15 milioane de euro pentru următorii trei ani.
Ce face statul român în tot acest timp? Se gândeşte că cel mai bine este să „taxeze" oamenii din mass-media şi să-i lase mai săraci decât oricând. „Dacă în alte ţări guvernul ia măsuri pentru a ajuta presa, se pare că la noi este invers", a declarat pentru „Adevărul" Cosmina Noaghea, preşedi