Ministrul german al Justiţiei, Sabine Leutheusser-Schnarrenberg, declară într-un interviu acordat săptămânalului Der Speigel, că guvernul german ar putea propune o lege care să reglementeze activitatea Google în această ţară. Problema nemţilor e că firma americană tinde să aibă un “monopol uriaş”, asemănător celui deţinut de Microsoft. Dacă nu va face paşi pentru o mai mare transparenţă, colosul informatic american ar putea să declanşeze o intervenţie legislativă la Berlin.
“Prin programele sale gen Google Earth şi Google Books, Google începe să aibă o putere tot mai mare, deţinând prea multe informaţii despre utilizatori. Prima mea reacţie nu va fi aceea de a-i interzice, dar vreau mai multă transparenţă şi garanţii că utilizatorii ştiu ce se întâmplă cu datele lor. Sunt multe lucruri de îmbunătăţit şi dacă nu se vor lua rapid măsuri, vom fi nevoiţi să acţionăm legal”, a completat demnitarul german.
Unul dintre purtătorii de cuvânt ai Google din Germania a replicat că transparenţa este fundamentală în activitatea companiei şi se lucrează mereu la creşterea ei.
La mijlocul lui decembrie, un tribunal din Paris a obligat Google să plătească daune de 10 mii de euro pe zi până când concernul american nu va scoate din oferta sa online operele literaturii franceze folosite ilegal. La sfârşitul lunii decembrie, Google a fost dată în judecată şi de către un romancier chinez, după ce compania californiană a inclus în biblioteca sa digitală, tot ilegal, opera autorului.
Săptămâna trecută, preşedintele Nicolas Sarkozy a cerut Consiliul Concurenţei din Franţa să facă o analiză a poziţiei dominante a Google pe piaţă şi a decis crearea unei comisii guvernamentale care să evalueze în ce măsură ar putea fi impozitată publicitatea de pe Google şi alte motoare de căutare şi portaluri.
Ministrul german al Justiţiei, Sabine Leutheusser-Schnarrenberg, declar