Bucătar-şef la o mare companie de mezeluri, Marcel Lăpăduş se poate lăudă cu o experienţă de peste 28 de ani în domeniul culinar. Acesta este membru al Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din România, asociaţie recunoscută pe plan mondial.
Profil:
Născut la : 6 iulie 1960, Alba Iulia
Studii: Maestru în arta culinără
Familie: căsătorit, doi copii
Marcel Lăpăduş deţine din anul 1998 diploma de maestru în arta culinară, fiind şi singurul bucătar din Alba Iulia care are această certificare profesională.
A furat „secrete“ culinare de la bunica
În copilărie, era mereu îm preajma bunicii, fiind fermecat de gustul bucatele pe care aceasta le punea pe masă. „O moştenesc pe bunica mea. Ea este cea de la care am luat foarte multe reţete. Gătitul este o artă, este o meserie care mai mult se fură decât se învaţă“, a spus Marcel Lăpăduş.
Reţeta sa preferată, furată de la bunica, este rasol de găină cu sos de vişine şi pireu de cartofi. În perioada satisfacerii stagiului militar a urmat un curs de bucătar la Vatra Dornei. De-a lungul timpului a fost bucătar la mai multe restaurante ori hoteluri din Alba Iulia. „Din păcate, au fost şi momente în care am fost departe de casă. Timp de aproximativ şapte ani am coordonat activitatea la cantina de la Dobra, de pe Valea Sebeşului. Am petrecut alţi 10 ani la Geoagiu Băi, unde am fost bucătar-şef la un hotel“, a mai spus albaiulianul.
Acesta a intrat în contact şi cu bucătăria franceză. De asemenea, în 1997 a participat la un concurs gastronomic, la secţiunea „desert“, la Montpellier, din Franţa, unde a preparat clătite tradiţionale româneşti, cu diferite compoziţii.
Ingredientul esenţial: sufletul
Marcel Lăpăduş este de părere că poţi să găteşti cele mai spectaculoase preparate din lume, dar acestea vor fi fără gust dacă nu gătite din suflet. „Ori