Cererea şi oferta se întâlnesc foarte rar, astfel că piaţa imobiliară rămâne în continuare blocată.
Începutul de an este cât se poate de prost pentru afacerile imobiliare, iar previziunile privind evoluţia tranzacţiilor cu locuinţe sau terenuri sunt în continuare pesimiste.
Preţurile au scăzut faţă de perioada de vârf cu aproximativ 50 de procente după estimările unor agenţi imobiliari, dar acest lucru nu a dus la o revigorare a pieţei. În acest moment se vând sporadic apartamente cu două sau trei camere în timp ce terenurile nu au nici o căutare.
La Buzău,locuinţele, fie că este vorba despre apartamente, garsoniere sau case se vând foarte rar, iar terenurile intravilane aproape deloc.
În ceea ce priveşte spaţiile comerciale situaţia este dezastruoasă. Criza şi-a pus amprenta puternic pe micile afaceri, astfel că multe magazine s-au închis şi spaţiile au rămas pustii. Puţinii întreprinzători care s-au încumetat să preia o astfel de locaţie au eşuat şi după câteva luni s-au văzut nevoiţi să tragă obloanele.
Casă nouă la preţ de apartament
Preţurile, care multă vreme au stagnat din cauza prudenţei de care au dat dovadă atât vânzătorii cât şi cumpărătorii, au coborât brusc.
Potrivit unor agenţi imobiliari scăderile sunt semnificative fiind estimate la aproape 50% . Au lăsat din preţ atât cei care au de vânzare un apartament în oraş cât mai ales proprietarii caselor din zonele aflate în apropierea oraşului. „ O casă nouă în Mărăcineni, de exemplu, cu toate finisajele a ajuns să se vândă la preţul unui apartament cu trei camere în oraş. În privinţa spaţiilor comerciale situaţia este catastrofală”, a declarat Elena Neguţ, administrator al unei agenţii imobiliare din Buzău.
Nu este vorba de o scădere a preţurilor şi mai degrabă a puterii de cumăpare crede administratorul unei alte agenţii imobiliare. "Cine e