Imi pare ca de o vreme oamenii refuza sa accepte ca ceva se poate petrece pur si simplu ‘intimplator’. Vor ca evenimentele sa se deruleaze urmind ‘scenarii’! Recunosc, metoda ofera satisfactii din cel putin doua motive: avem nu doar o poveste, ci si un povestitor. Pe de o parte, ni se comunica un ‘mesaj’: avem ceva de invatat, ceva de retinut din evenimente; istoria pare ca ni se adreseaza intr-un limbaj inteligibil. Pe de alta parte, ele sint ‘scrise’. Cineva – acolo sus sau, din contra, aici jos – are grija nu doar ca punerea in scena sa ne fie complet si riguros prezentata, dar exista si un scop final al tututror acestor miscari. Nu sint doar fragmente dezordonate, ci verigi dintr-o inlantuire pe care ochiul nostru atent ar trebui sa o dezlege.
In mod clar ‘intimplarile’ stiintifice se inscriu si ele aici. De la planuri apocaliptice gindite de minti rauvoitoare desfasurate in laboratoare sofisticate pina la argumente ale furiei sau bunavointei divine – fiecare poate gasi ce ii place.
Cum se apropie sezonul premiilor Oscar, va propun si eu o mica selectie retrospectiva. Evident, este vorba despre cinci nominalizari ale unor ‘scenarii’ din anul trecut, scenarii din care va invit sa alegeti unul singur:
1. Pandemia de gripa. Pornita pe modelul unui film apocaliptic, s-a dovedit, cel putin la noi, a fi un scenariu mult mai bine scris decit parea la prima vedere. Am trecut de la panica intitiala la dezinteres, pentru ca, in ultimele scene, in mod cu totul neastepta, actiunea sa capete din nou vioiciune! Am avut un virus ‘construit’, companii farmaceutice care fac ‘experimente’ pe populatie. Orice s-ar spune un film bun, chiar daca putin cam stufos… sa vedem cum se termina.
2. Repornirea LHC. Marele accelerator de particule de linga Geneva. Dupa ce prima parte ne-a lasat dezamagiti, marea masinarie a pornit. Chiar daca transat involuntar in dou