Japonezii spun că este păcat să rupi florile sau crengile, dar nu şi dacă faci asta pentru a crea un aranjament ikebana, prin care de fapt aduci natura în casa ta, spune Manuela Oancea, care face aranjamente florale de şase ani şi a avut ocazia să „fure” meseria de la unul dintre apropiaţii celui mai cunoscut designer floral din Europa.
„Ikebana este arta tablourilor vii, aranjamentul floral este un întreg care trăieşte - ikeru înseamnă a trăi şi bana înseamnă floare. Personal constat ca ikebana e baza designului floral şi o regăsesc în cele mai celebre creaţii florale”, explică Manuela, care, deşi este licenţiată în ştiinţe juridice, şi-a descoperit pasiunea pentru flori când a lucrat cu Claudia Drăgan, managerul florărieii Splendor, acum câţiva ani.
„ Acolo am învăţat să fac aranjamente florale şi buchete şi am constatat că îmi şi place”, spune aceasta, adăugând că, în acea perioadă, în încercarea de a învăţa mai mult, a căutat pe Internet asociaţii profesionale la care să se afilieze. Aşa l-a descoperit pe olandezul Niels Van Hemert, întemeietorul unei asociaţii de florişti şi unul dintre apropiaţii lui Gregor Lersh, unul dintre cei mai cunoscuţi designeri florali europeni.
Întâlnirea
În 2006, în timpul unei vacanţe în Franţa, Manuela a vizitat florăria lui Niels din Vic en Bigorre şi a mers cu acesta la un depozit de flori din Toulouse. „Mi-a dezvăluit ceva din experienţa lui”.
Un an mai târziu a colaborat cu florăriile Iris unde a văzut cât de multe accesorii pentru flori există şi cât de multe instrumente pot fi folosite în realizarea unui aranjament floral. Apoi a lucrat pentru o firmă de arhitectură peisageră. Peste o vreme şi-a deschis propria afacere - Studio Floral - şi face aranjamente florale la comandă.
Manuela a urmat şi cursuri de ikebana pentru a stăpâni mai bine anumite tehni