PODGORENI. Familia unui preot de la marginea Iaşiului, care deţine 60 de hectare de vie, produce un vin de calitate premium, după modelul micilor viticultori din Franţa. Sursa: Sorin SemeniucSursa: Sorin Semeniuc
1 /.
După modelul podgoriilor de familie din Provence, Franţa, un preot de la marginea Iaşiului lansează pe piaţă propriile vinuri ale casei.
Gabriel Olteanu slujeşte în parohia din Vişan, suburbie în care se află şi celebrele coline ale Buciumului, cu vechi tradiţii în culturile de vită-devie.
Preotul a moştenit câteva zeci de hectare în mijlocul podgoriilor de la Vişani, a mai arendat alte zeci de hectare şi a transformat un obicei străvechi într-o afacere de familie la standarde europene. Au luat fonduri SAPARD, au construit o făbricuţă printre vii şi au lansat „vinurile popeşti”.
Au lăsat Bucureştiul pentru sat
„Am locuit în Bucureşti până în 1992, când soţul meu a moştenit aici nişte vii şi am decis să o luăm de la capăt”, explică Elena Olteanu, soţia preotului. Dar au trebuit să aştepte mulţi ani până le-au fost retrocedate hectarele.
„La început le-am dat în arendă, apoi am lucrat singuri via şi vindeam strugurii, dar nici aşa n-am realizat mare lucru. Am recuperat banii pe 200 de tone abia după 12 luni. Atunci am încasat, după un an întreg, 1,2 miliarde de lei şi ne-am dat seama că potenţialul viei ar fi mult mai mare dacă am face vin”, povesteşte preoteasa.
Secretul brandului
După atâtea dezamăgiri, în 2005 au luat decizia curajoasă de a construi o fabrică de îmbuteliere. În total, au strâns 60 de hectare de vie, luând ca model fermele pitoreşti din sudul Franţei.
Au înfiinţat Casa Olteanu, iar angajaţii din fabrică sunt uşor de numărat : mama, cei doi copii, un inginer viticol, un responsabil de marketing şi un specialist în vi