Garda Maghiară îşi transferă activitatea în România sub denumirea de Plutonul Secuiesc. Prima subunitate din România a Gărzii Maghiare, subordonată Batalionului „Wass Albert“ din Gyor-Ungaria, s-a înfiinţat la Miercurea Ciuc, judeţul Harghita.
Misterioşi, mistici, cu aer combatant, o mână de tineri secui se antrenează în locuri ascunse, se întâlnesc „clandestin" în subsoluri de cârciumi sau pe vârfuri de munte, afişează steaguri roş-alb-verzi şi lozinci revizioniste.
Mai citiţi şi:
Mascaţii au reţinut manifestanţi secui
Români, ţinta extremiştilor din Ungaria
Au uniforme, grade, funcţii, organizare şi instrucţii după tipar militar. Liderii grupării din România susţin că aşa se pregătesc pentru sprijinirea secuilor în caz de necesitate. Sunt cei din Garda Maghiară.
Plutonul secuiesc
Garda Maghiară - Plutonul Secuiesc. Este falanga din România a organizaţiei paramilitare din Ungaria. Plutonul secuiesc este încadrat în Batalionul „Wass Albert", cu comandamentul la Gyor, Ungaria. Pentru că organizaţia a fost scoasă în ilegalitate în ţara vecină, activitatea gărzii este transferată în Transilvania. Cel mai propice loc este zona locuită de secui.
În Harghita, câţiva tineri mai exaltaţi au făcut demersuri, încă din 2007, pe lângă liderii Gărzii Maghiare pentru a înfiinţa în România o subunitate. Liderul grupului care făcea demersurile este Csibi Barna (30 de ani), din Miercurea Ciuc. Este funcţionar public în cadrul Direcţiei Judeţene a Finanţelor Publice Harghita.
În 2007 nu a primit decât promisiuni de la liderii din Ungaria. După ce organizaţia-mamă din Budapesta a fost scoasă în ilegalitate, sprijinul a devenit din ce în ce mai consistent, cei din grupul lui Csibi Barna fiind pionii care continuă, în România, activitatea Gărzii Maghiare din Ungaria.
Barna: „Eu sunt doar ofiţerul