Concedierile masive operate de companii in acest an pun presiune pe bugetul statului, care pierde mai bine de 400 de euro pe luna daca un angajat cu un salariu brut lunar de 450 de euro intra in somaj, potrivit unor calcule realizate de specialisti la solicitarea ZF. In total, cei 250.000 de someri noi care au iesit pe piata anul trecut costa aproximativ 1,2 mld. euro.
Pe langa indemnizatia de somaj care trebuie platita tot de stat, pe masura ce oamenii sunt trimisi in somaj, la buget nu vor mai ajunge incasarile din taxele, contributiile si impozitele obligatorii pe care le plateste in mod normal atat angajatul, cat si angajatorul.
"Rezultatul acestei situatii este cat se poate de semnificativ: sistemul asigurarilor de somaj administrat de stat este nerentabil, ineficient si costisitor, raportand costurile intretinerii unui somer vizavi de beneficiile pe care statul le-ar obtine daca ar stimula angajatorul sa mentina locurile de munca", spune Emilia Dragu, partener la firma de consultanta fiscala TaxHouse.
Calculele realizate de specialisti in fiscalitate si resurse umane au luat in considerare valoarea salariului mediu brut pe economie din luna octombrie, care, potrivit Institutului National de Statistica, a fost de 1.881 de lei (448 de euro). Statul pierde cel putin 4.800 de euro pe an daca un angajat care castiga salariul mediu pe economie a intrat in somaj.
O persoana care a avut in ultimul an un salariu brut de 1.881 de lei, care are un stagiu de cotizare de minimum cinci ani, va primi timp de noua luni ajutor de somaj in cuantum de 544 de lei lunar, iar o persoana cu acelasi salariu, dar cu un stagiu de cotizare de cel putin zece ani va primi de la stat, timp de un an, un ajutor de somaj in valoare de 582 de lei pe luna.
"Angajatorul si salariatul suporta contributii lunare calculate in baza salariului pentru fondul de asig