În oraşul de pe Someş, proprietăţile imobiliare, case şi apartamente, s-au ieftinit, în unele cazuri, chiar şi cu 40% faţă de anul 2008. Vânzările sunt însă la un nivel scăzut. Nici zonele din vestul ţării nu au fost ocolite de criza de pe piaţa imobiliară, însă aici zona tranzacţiilor este susţinută, chiar dacă timid, de românii care muncesc în străinătate.
În Satu Mare, se poate observa, la nivelul anului trecut, o scădere semnificativă a numărului tranzacţiilor care au avut ca obiecte proprietăţi imobiliare.
Din acest punct de vedere, oraşul se înscrie în trendul general naţional. „Şi aici, ca în mai toate oraşele mari ale ţării, stocul de locuinţe scoase spre vânzare se află într-un dezechilibru total în raport cu numărul cererilor, situaţie total diferită faţă de anul 2007, spre exemplu", spune Maria Hudac, administrator al agenţiei locale Maria Imobiliare.
Profilul clientului de criză
Cei care mai cumpără, totuşi, în această perioadă, terenuri şi case în Satu Mare sau în împrejurimi, sunt în general tineri care muncesc în străinătate, mai ales cei din Germania şi Austria. Potrivit consultanţilor imobiliari, o statistică locală, realizată la nivelul anului trecut, arată că mai mult de jumătate din tranzacţii au reprezentat achiziţii realizate de astfel de persoane.
Un exemplu relevant îl constituie cazul lui Claudiu Szegely, care şi-a investit toate economiile realizate în ultimii zece ani în trei terenuri, o garsonieră şi un apartament cu două camere.
Acesta îşi motivează decizia de a investi în imobiliare invocând faptul că, deşi traversăm o perioadă de criză, aceste proprietăţi pot genera venituri mai mari decât dobânzile acordate de bănci la depozite. „Dacă aş vinde acum, aş pierde bani, deoarece preţurile au scăzut comparativ cu momentul la care am cumpărat eu, însă de pe urma chiriei realizez venituri suplimentare decente