Fondurile alocate laboratoarelor de analize medicale se epuizează de obicei în primele săptămâni ale lunii. Mureşenii se prezintă la medic la analize din primele zile ale lunii, sperând că îşi vor putea face investigaţiile de specialitate gratuit.
Pacienţii mureşeni s-au învăţat deja cu o realitatea tristă. Ei ştiu că fondurile alocate policlinicilor şi laboratoarelor de analize medicale se epuizează în primele săptămâni ale fiecărei luni, aşa că se prezintă la medic din timp, pentru a beneficia de gratuitate.
„Am făcut economie”
Culoarele laboratoarelor de analize medicale sunt în această perioadă pline de bolnavi ce aşteaptă la rând. Printre ei se află şi Elena Bratu, o pensionară de 70 de ani, trimisă de medicul de familie pentru un control al colesterolului şi a bilirubinei.
„De obicei vin la începutul lunii pentru a-mi putea face analizele gratuite. Eu îmi fac de două ori pe an un set de analize preventiv, pentru că am o vârstă, iar acum după Sărbători nu vreau să am surprize. Am fost la medicul de familie şi m-a trimis aici la cabinet pentru a-mi face analizele pentru colesterol şi bilirubină. Din păcate am fost nevoită să plătesc 20 de lei pentru acestea, deoarece nu se fac gratuite decât cu trimitere de la medicul specialist. Oricum, am făcut economie, pentru că dacă stau să calculez dacă 20 de lei costă în medie o probă, la pachetul de bază ce cuprinde 10 analize aş fi plătit 200 de lei în total, ceea ce e mult pentru pensia mea”, spune Elena Bratu.
Tot pentru analize gratuite s-a prezentat şi Vasile Şandru, de 60 de ani. „Am venit pentru nişte analize la prostată cu trimitere de la medicul de familie. Pe lângă acestea, care sunt gratuite, doresc să-mi fac şi testul INR. Pentru aceasta însă am plătit 24 de lei. E cam mult, dar n-am ce face. Testul INR trebuie să-l fac de 3, 4 ori pe an, în funcţie de cum mă simt”, spune pacientu