Pentru cei cu salarii de mizerie, plata facturilor „la zi“ este o adevărată performanţă. Băcăuanii care câştigă mai puţin de 1.300 de lei lunar se zbat să-şi achite dările şi facturile, iar la sfârşit de lună rămân cu buzunarele goale.
Alexandru Oprea are 28 de ani şi lucrează la o firmă privată, pe un post de conducător auto, cu studii medii. Câştigă 800 de lei lunar net, la fel ca şi soţia sa de 26 de ani, care este confecţioneră şi lucrează în acest domeniu de patru ani.
Banii abia le ajung pentru strictul necesar. „200 de lei se duc la întreţinere, aproape 100 de lei pe factura de curent electric, iar 50, la telefon. Abonamentul la televiziunea prin cablu costă şi el 30 de lei, iar la început de an am mai plătit şi taxe şi impozite de 320 de lei, ca să nu ajungem mai târziu în situaţia de a avea penalităţi. Am rămas din start fără 700 de lei, în această lună“, povesteşte bărbatul. Alexandru Oprea spune că încearcă să fie cu plata utilităţilor la zi.
O familie abia trăieşte din 1.600 de lei
Familia Oprea achită şi 400 de lei lunar drept chirie pentru apartamentul în care locuiesc, deoarece nu deţin o locuinţă proprie.
Cele două abonamente lunare la transportul în comun le mai „rup“ din buget încă 100 de lei, ceea ce duce la 1.200 de lei suma cheltuielilor „obligatorii“. „Am renunţat la multe cheltuieli, dar mâncare şi îmbrăcăminte trebuie să ne cumpărăm“, mai explică Alexandru Oprea.
Familia alocă, în medie, 100 de lei pe lună pe îmbrăcăminte şi încălţăminte, ceea ce duce la 1.300 totalul cheltuielilor, din 1.600 de lei cât câştigă cei doi împreună. Restul sumei este cheltuită pentru alimente, la fel ca şi bonurile de masă în valoare de 300 de lei pe care le primesc cei doi.
Îşi doresc doar să nu ajungă şomeri în 2010
Despre economii, un weekend într-o staţiune, bijuterii sau o hain