Patronatele din industria alimentară cer amânarea aplicării Codului cu 1-2 luni
Romalimenta: Există o serie de neclarităţi, în special în privinţa termenelor de plată
''Dacă s-ar aplica acum această lege, s-ar putea ca preţurile să crească''
Dezbătut pe parcursul anului 2009, modificat şi iar discutat, se pare că în acest moment Codul de Bune Practici stârneşte din nou controverse.
Patronatele din industria alimentară au solicitat vineri ministrului Agriculturii amânarea aplicării Legii Codului de Bune Practici pentru modificarea acesteia, în urma unor discuţii cu supermarketurile, sesizând neclarităţi, în special în privinţa termenelor de plată, a spus Sorin Minea. "Acea parte finală a legii, cea cu termene de plată, poate să creeze o distorsiune de piaţă foarte periculoasă. Legea a fost făcută foarte rapid şi fără participarea celor de la supermarketuri şi sunt interpretări diferite privind costul de achiziţie. Dacă construim o lege stufoasă, este greu de aplicat, interesul meu este ca legea să fie scurtă, clară, uşor de aplicat şi să aducă un avantaj şi consumatorului final care trebuie să cumpere", a explicat preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, citat de NewsIn. Potrivit acestuia, patronatele au solicitat ministrului Agriculturii să aibă o serie de întâlniri cu reprezentanţii supermarketurilor şi să elaboreze o variantă a legii în conformitate cu solicitările ambelor părţi. "În legea supermarketurilor (n.r. Legea Codului de Bune Practici cu produse alimentare) există câteva puncte care o fac foarte greu aplicabilă. Dacă va intra în vigoare în câteva zile va duce ori la creşterea preţurilor, ori la imposibilitatea aplicării acesteia. L-am rugat pe ministru să invite supermarketurile la o discuţie şi să suspende aplicarea acesteia pentru o perioadă de o lună sau două până se încheie negocierile. Până atunci o să semneze toată lumea